Szakszerűség - Innováció - Tervezés

Tetőfedés, bádogozás

Életünk során rengeteg tetővel találkoztunk, azonban tudjuk-e, hogy mi is a funkciója pontosan?

A tető megvéd

A tetők elsődleges és legfontosabb funkciója a fedés és a védelem. Hogy mitől véd minket? A tetőszerkezet fedi, ugyanakkor óvja is az otthonunkat, a különböző épületeket és bennük élőket a környezet viszontagságaitól. Gondoljunk itt elsősorban a csapadékra, a szélre, illetve a napfényre.

A tető minőségének fontossága

A tető javában teljesen eltér anyagában és szerkezetében az épületeket felépítő falaktól. Pontosan ez az, ami miatt hatalmas szerep hárul a tetőre az otthonunk és a többi épület tartósságát és élettartamát illetően, hiszen a tetőszerkezet minősége és milyensége alapjaiban határozza meg az épületek hőszigetelő képességét.

A korábbi tetőfedők

A szakemberek a korábbi években növényi anyagokat használtak a tetőfedésre. A régi hagyományokat előtérbe helyező fedések közé tartoznak a deszkafedések, a zsindelyfedés, a zsúpfedés és végül, de nem utolsó sorban a nádfedés természetesen.

A mai, modern tetőfedés és tetőjavítás

A modern tetőfedő anyagok közül a betoncserép és az égetett agyagcserép örvend a legnagyobb népszerűségnek. Mindkét típusú modern tetőfedő anyag széles termékpalettával bír, ma már találkozhatunk víztaszító anyaggal impregnált, festékkel felületkezelt vagy felületkezelés nélküli változatokkal is. Fontos megemlíteni, hogy a víztaszító anyaggal és a festékkel felületkezelt cserepek jóval kevesebb folyadékot, vizet szívnak magukba, amivel nagyon hasznos fagyállóságot kölcsönöznek a tetőnek.

A bádogozás története

A bágogos mesterek fehér és fekete bádogból, illetve fémlemezekből különféle egyszerűbb használati vagy tároló edényeket, tartályokat, lámpatesteket, lemezkályhákat, tűzhelyeket, lemezfedéseket, ereszeket, ereszcsatornákat készítenek.

Magyarországi megjelenése

Magyarországon a XV. században jelent meg, a bádogos szakma a XIX. századra már virágkorát élte. A XX. század elejére a jómódú városi lakosságnak eleinte bádogosok készítették az egyre népszerűbbé váló fürdőszoba felszereléseket, később be is szerelték azokat.

A bádogos mesterség háttérbe szorulása

A XX. század második felére a gyárak széleskörű térhódításának köszönhetően a hagyományos bádogosmesterség eltűnt, ma már csupán az épületbádogos szakma maradt fenn. A bádogosmesterség a lakatos és a kovács mesterségből fejlődte ki magát a bádoganyagok előtérbe kerülésével, szerszámai nagy hányadát is onnan hozta magával, munkamódszerei azonban az ötvös és a rézműves szakmákkal közelebbi viszonyban állnak.

Az épületbádogozás

Az épületbádogosok olyan bádogalkalmatosságokat állítanak elő, amelyek a tetőkön és a különböző épületszerkezeti elemek csatlakozásánál vízmentességet biztosítanak (például: eresz), illetve elvezetik a csapadékot, továbbá ők készítik a tetők díszeit is.

Kérjen személyre szabott árajánlatot és forduljon hozzánk bizalommal!