Szakszerűség - Innováció - Tervezés

Lakberendezés

A modern lakberendezés, mint stílusirányzat, a minimálhoz áll közel. Letisztult, egységes, de nem kizárólagosan a funkcionalitásra koncentrál. Ettől lesz otthonosabb, melegebb, barátságosabb, hisz megengedőbb a színek terén, és több díszítést, textil kiegészítőt használ. Rend és  használhatóság jellemzi, átgondolt és letisztult. Kevés dísztárgyat alkalmaz, de ezek helye nem kötött annyira. Napjaink legkedveltebb stílusa, egyszerűség, használhatóság jellemzi, a kis lakásokat ugyanúgy be lehet ebben a stílusban rendezni, mint a modern palotákat. A tereket és a bútorokat kreatív, újszerű megoldások, technológiák jellemzik. Nem utolsó sorban a modern lakberendezés könnyen vegyíthető más irányzatokkal, ami miatt szintén nagyon népszerű.

A modern lakberendezés anyagai

A használt anyagok között megtalálhatjuk a fát, fémet, üveget vagy a követ is, de a mesterséges anyagok, műanyag is sokszor szerepel. A stílusra jellemző a fa és a fényes anyagok kombinálása, a hosszú fogantyúk, különösen a konyhában.  A pultok, munkafelületek is hangsúlyosak, beépített konyhagépek, íves konyhaszigetek jellemzik.

A textilek közül a földig érő, dekor vagy sötétítő függönyök használata, a hosszú szálú vagy teljesen egyedi szőnyegek  a jellemzőek. A földig érő függönyök fontos szerepe még a funkción kívül, hogy az ablakokat hosszabbnak, áramvonalasabbnak mutatják.  A tapétát előszeretettel használja a modern lakberendezés dekorációs célokra, mintás vagy színes változatban is. Díszpárnák, takarók használata nemcsak megengedett, de a mintájuk is lehet hangsúlyos.

A modern lakberendezés által használt bútorok

A stílus megengedőbb mint a szigorú minimál, a szögletes bútorok mellett alkalmazott íves, lágyabb vonalak teszik egyedivé és különlegessé. A letisztult, funkcionális bútorok a jellemzőek, de nem kell teljesen tökéletesnek lenniük, például egy modern, formatervezett szaniterekkel berendezett fürdőszobába elfér egy mintás mosdókagyló is, inkább egyediséget ad a helységnek, de a stílus megmarad.

Színhasználat, fények

A modern lakberendezés jellegzetességei a rend, funkcionalitás és az otthonosság. Ennek jegyében a meleg hatású színek jellemzőek, barna, bézs, mogyoró és tejeskávé, de élénkebb színekkel is találkozhatunk. A falak a fehér, a pasztell vagy a szürke, esetleg a meleg barna különböző árnyalatait viselik. Foltokban, kiegészítőkben megjelennek az élénk színek.  Használható a fekete, kiegészítőkben az akár nagyon élénk szín is. A fekete, sötét szürke vagy barna alkalmazása nagy felületeken is megfigyelhető, azonban itt általában hatalmas ablakokkal, és lágy kiegészítő színekkel oldják a komor, drámai hatást.

A stílus jellemzője a levegős elrendezés, egybenyitott terek. A bőséges, természetes vagy mesterséges fény célja az otthonosság erősítése. Ennek támogatására a melegebb fényű  halogén világítást, esetenként süllyesztett fényforrásokat alkalmaznak. Sokszor láthatjuk hogy a modern lakberendezés számára a világítás egy külön művészeti alkotás. Gondosan megkomponált, magában is díszít. A kevés, de gondosan kiválasztott dísztárgyat a jól megválasztott világítás emeli ki.  A fényes felületek, fényvisszaverő elemek is a tágasságot hangsúlyozzák, lényeges, hogy a fény útjába ne kerüljön semmi.

A modern lakberendezés – noha annyira nem rideg, mint a minimál – kétségkívül kicsit távolságtartó, mivel a rend és az egyszerűség jegyében száműzi a káoszt.  Az otthonosságot a textilek használatával megteremthetjük, és a stílus ridegségét ívesebb, játékosabb formák alkalmazásával enyhíthetjük.

Kiválóan alkalmazható stílus azoknak, akik jól szervezett, praktikus belső térre vágynak, ami nem zsúfolt, de mégis kényelmes, otthonos. Akár kicsi, akár nagy a berendezni kívánt tér, a modern stílus alkalmazása szóba jöhet.

A felújítások vagy bővítések során is sokszor alkalmazzák, mivel anyaghasználata megengedőbb, könnyen igazítható régebbi stílusokhoz, könnyen alakíthatunk ki  a meglévőbe illeszkedő lakóteret.